logo-yucel-methode-cmyk

R-ACT-Project omarmt Yucelmethode!

De Yucelmethode. Bouwen aan herstel vanuit eigen kracht

De Yucelmethode bestaat uit een koffer met blokken, waarmee op een beeldende en concrete manier snel duidelijk wordt hoe het leven van een cliënt er uit ziet. Door te bouwen met blokken wordt in beeld gebracht hoe de draagkracht en de draaglast van mensen, gezinnen en netwerken in elkaar zit en hoe dit vebeterd kan worden.

Hoe werkt de Yucelmethode?

De Yucelmethode helpt de situatie van de cliënt letterlijk in beeld te krijgen. De cliënt bouwt met blokken een opstelling die zijn levenssituatie verbeeldt. De opstelling omvat de persoon zelf (de balk), ondersteunende factoren (T- vormige blokken onder de balk) en belastende factoren of zorgen (rechthoekige blokken op de balk). De rechthoekige blokken zijn gekleurd en van verschillende grootte. De persoon kan uitkiezen welk rechthoekig blok het beste past bij de grootte en de aard van een bepaalde zorg of belasting. Voor de steunende blokken kan hij de kleur kiezen die het best past bij de ondersteunende factor die door het blok verbeeld wordt.
De eigenschappen van de blokken, de vorm van de balk en het opbouwen van de opstelling geven de persoon op een eenvoudige manier structuur en focus bij het analyseren van zijn levenssituatie.
De methode bestaat uit een set van kleurrijke kleine en grote blokken in een kist en een handleiding.

Beeldend verwoorden

De Yucelmethode ‘Bouwen aan herstel’ is visueel en beeldend. De hulp vragende persoon bouwt, ziet en beleeft zelf een kleurrijke verbeelding van zijn situatie. Een beeld zegt dikwijls meer dan woorden. Voor mensen die verbaal niet vaardig zijn, zijn de bestaande hulpverleningstechnieken veelal te abstract en te talig. De Yucelmethode maakt probleemanalyses tastbaar, zichtbaar en concreet.
De methode is speels en maakt moeilijke gespreksonderwerpen bespreekbaar en beeldend. Niet met woorden maar met blokken wordt snel duidelijk wat de ervaren problemen zijn.

Breed toepasbaar

Hulpverleners die met mensen en gezinnen om tafel gaan zitten om te bespreken wat er aan de hand is en welke problemen er zijn, kunnen de Yucelmethode gebruiken. Het beeld dat gebouwd wordt maakt inzichtelijk waar en hoe groot het probleem is waar de cliënt of cliënten mee worstelen. Maar dat niet alleen; door de blokken te verplaatsen wordt ook snel duidelijk hoe het probleem kleiner kan worden en wie daarvoor betrokken moet worden.
De Yucelmethode kan gebruikt worden bij de begeleiding van mensen, gezinnen, families en netwerken, waarbij de cliënt wordt aangesproken op zijn eigen kracht om zijn problemen te overwinnen.

Eén of tweedaagse training

Professionals die de methode willen gebruiken kunnen een training volgen. Ervaren therapeuten kunnen een verkorte eendaagse training volgen. Voor wie wil kennismaken met de methode, kan een 2 uur durende workshop volgen.

Koffer en boek
Het boek over de Yucelmethode is op 1 januari 2014 verschenen en is voor € 19.95 te bestellen via de website.

Ontwikkelaar

Bureau Yucelmethode
Floriszlaan 23
3742 MK Baarn
www.yucelmethode.nl
De methode is in samenwerking met Stichting Rehabilitatie ’92 uitgegeven.

Contact

Mehmet Yucel
M 06-53679127
E yucel016@planet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *